Den åbne grænse
I 2001 blev den dansk-tyske grænse en åben grænse uden pas- og toldkontrol, så man blot kan køre forbi. Siden 1866 havde Kongeågrænsen været bevogtet, og det samme gjaldt fra 1920 den nye grænse ved Kruså. Den åbne grænse var derfor en markant forandring.
Schengen-samarbejdet
Den 25. marts 2001 blev grænsekontrollen ved den dansk-tyske grænse ophævet. Man kunne nu køre lige igennem grænsen uden at skulle vise pas. Også toldkontrollen ved grænsen var borte. Man skulle ganske vist stadig sætte farten lidt ned, men ellers kunne man køre lige så let hen over grænsen, som var den en grænse mellem to kommuner.
Den åbne grænse var en følge af, at Danmark var indtrådt i det såkaldte Schengen-samarbejde, der var indledt 1985 med Tyskland, Frankrig, Nederlandene, Belgien og Luxemburg som deltagere. Fra 1999 blev det et fælles projekt for EU, og to år senere kunne virkningen opleves i Sønderjylland.
Grænsebevogtning
Åbningen af grænsen var et markant brud. Helt tilbage da Danmark blev samlet, var markeringen af grænsen vigtig. I århundreder havde toldkontrol spillet en rolle. Og i nationalstaternes tid efter 1864 blev grænsen i endnu højere grad spærret og bevogtet, så den kun kunne passeres få steder under en form for kontrol. Sådan var det ved Kongeåen 1866-1920, og sådan blev det ved den nye grænse fra 1920. Endnu i 1960’erne skulle enhver, der passerede grænsen, vise pas. Varer som vin, spiritus og tobak kunne man stort set ikke tage med over grænsen uden at betale told.
Grænsen åbnes
Det begyndte at ændre sig, da Danmark trådte ind i EF (som senere blev til EU) i 1973. Nu fik man lov til have en lille ration af øl, vin og tobak med. Over de næste knap 30 år voksede rationen, og toldkontrollen blev sjældnere og sjældnere. Paskontrol var der stadig, men den var ikke altid særlig grundig.
Men alligevel var det et markant brud, da grænsen blev åbnet i 2001. Grænsen som sådan forsvandt ikke. Danmark er stadig Danmark og Tyskland stadig Tyskland. Der gælder dansk lov på den ene side og tysk på den anden, men det har stor symbolsk og nogen praktisk betydning, at grænsen så let kan passeres.

Sted: Kruså
Da den nye grænse kom i 1920, blev Kruså lige nord for Flensborg den vigtigste grænseovergang for folk, der passerede grænsen i bil. Fra 1978 flyttede en del trafik ud på motorvejen, men Kruså forblev vigtig – nu ikke mindst for dem, der skulle ”grænsehandle”. Her skulle den rejsende vise pas. I 1966 kom der ”drive in”-grænsekontrol, så man slap for at stå ud af bilen, men stoppe og vise pas skulle man til 2001.
Vil du vide mere
Her finder du en samling links til videre læsning om emnet.
Se linksTryk på et af nedenstående emner og find ekstra oplysninger på nettet