Om Den Sønderjyske Historiekanon
Den Sønderjyske Historiekanon er et interaktivt læremiddel, hvor elever og andre interesserede kan blive klogere på den sønderjyske historie og debattere, hvilke begivenheder i Sønderjyllands historie der har størst betydning for deres liv i dag. På den måde kan de få en fornemmelse for, hvorfor det er væsentligt at forholde sig til fortiden. Den primære målgruppe er unge i folkeskolens ældre klasser og på ungdomsuddannelserne.
Den Sønderjyske Historiekanon præsenterer gennem tekst og video 20 forskellige højdepunkter fra den sønderjyske historie. Opretter man en bruger, kan man deltage i debatten. Man kan stemme og give begrundelser for, hvorfor en begivenhed er vigtig og på den måde indgå i en dialog med andre om, hvilke dele af fortiden der er mest betydningsfulde i nutiden.
På baggrund af deltagernes svar genereres der dels en personlig ”Min historiekanon” og et samlet afstemningsresultat for alle unge sønderjyske brugere, kaldet ”Den Fælles Sønderjyske Historiekanon”. Begge disse kanoner kan sammen med hjemmesidens materiale om historiebevidsthed bruges som udgangspunkt for refleksioner om, i hvilken grad man i dag kan tale om en særlig sønderjysk identitet.
Redaktionen
Hjemmesiden er udarbejdet af HistorieLab – i samarbejde med Museum Sønderjylland – Sønderborg slot og TV SYD. Design og teknisk udarbejdelse er foretaget af Mindthemedia Aps.
Redaktion, design og projektledelse: Nikolaj Petersen
Efter idé af: Peter Yding Brunbech og Nikolaj Petersen
Kommunikationskonsulent: Annika Reinhold Bjørn
Projektmedarbejder: Steffen Lind Christensen
Faglig sparring: Jens Aage Poulsen
Tekster om de 20 historiske højdepunkter og om Sønderjylland eller Slesvig er skrevet af Carsten Porskrog Rasmussen, Museum Sønderjylland – Sønderborg Slot.
Om historiebevidsthed, lærervejledninger og øvrige tekster er skrevet af Nikolaj Petersen.
Størstedelen af billedmaterialet i teksterne på højdepunktsiderne er stillet til rådighed af Museum Sønderjylland – Sønderborg Slot, der dermed også har copyright til disse billeder. Billederne til siden om 1785 Ejderkanalen er dog Wikimedia Commons-billeder, hentet fra https://da.wikipedia.org/wiki/Ejderkanalen.
TV Syd har leveret nutidige stedsbilleder til følgende begivenheder: 700, 1659, 1785, 1864, 1867, 1880, 1920, 1920’erne, 1945, 1955 og 2001 – og har copyright til disse. Grænseforeningen har copyright til de nutidige stedsbilleder til begivenhederne i 1848 og 1914. Endelig har HistorieLab købt rettigheder til de nutidige stedsbilleder til højdepunkterne 1232, 1460, 1544, 1713 og 1830 fra Scanpix og 1528 fra POLFOTO.
Videomaterialet er produceret i et samarbejde mellem TV SYD, Museum Sønderjylland – Sønderborg Slot og HistorieLab.
Tak til…
Tina Sahl Lydiksen og elever i 2.f fra Sønderborg Statsskole samt Lars Løbner Hansen og elever fra 3.a på Tønder Handelsgymnasium for engageret deltagelse og konstruktiv kritik i forbindelse med test af hjemmeside og tilhørende undervisningsforløb.