Sønderjylland eller Slesvig?
På siderne om de historiske højdepunkter tales både om Sønderjylland, Slesvig, Nordslesvig og Sydslesvig. Det kan være ret forvirrende, men det bliver klart lettere at forstå indholdet, hvis man er bevidst om, hvordan begreberne har været brugt historisk, og hvordan de bruges i Den sønderjyske historiekanon.
Slesvig er oprindelig navnet på en by. Her fik hertugerne hovedsæde i 1200-tallet, og selv om deres officielle titel var hertug af Jylland eller Sønderjylland, blev de tidligt kendt som de slesvigske hertuger. Fra 1386 blev titlen hertug af Slesvig officiel, og fra da af hed hertugdømmet, som strakte sig fra Kongeåen til Ejderen, Slesvig.
Nordslesvig og Sydslesvig er oprindelig ret løse begreber. I 1800-tallet blev ordet Nordslesvig brugt om den nordlige halvdel, hvor befolkningens flertal var dansksindet og dansktalende. En præcis grænse var der ikke. Fra 1920 kalder man på dansk den del, der kom til Danmark, for Nordslesvig, og den del, der kom til Tyskland for Sydslesvig.
Her bruges ordet Slesvig om det hele, Nordslesvig om området fra den nuværende grænse til Kongeåen og Sydslesvig om området fra grænsen til Ejderen.
Det virkelig svære er dog ordet Sønderjylland. Tilbage i middelalderen dækkede ordet hele området fra Kongeåen til Ejderen – altså det, der senere kom til at hedde Slesvig. Fra 1300-tallet gik ordet ud af brug. I 1800-tallet ville dansk-nationale kredse dog genopvække begrebet Sønderjylland, fordi det sprogligt knytter området til det øvrige Jylland. Det slog an i det dansktalende Nordslesvig, men ikke i Sydslesvig. Og efter 1920 er der sket det, at ordet Sønderjylland gradvis er kommet til at være lig med Nordslesvig.
Den sønderjyske historiekanon bruger ordene Sønderjylland og sønderjysk på den måde, man har gjort i de forskellige dele af historien: om det hele, når vi er tilbage før og i middelalderen, men kun om Nordslesvig for tiden efter 1848.
Tjek din viden:
Tag en test for at se om du har fået det vigtigste med, da du læste. Start
Læs mere:
Om betegnelserne Sønderjylland og Slesvig (Grænseforeningen): http://www.graenseforeningen.dk/?q=leksikon/s/all/6029